Αρτηριακή Υπέρταση

diagrammaN

epiplokesYpertasis farmakaYpertasis adenasEpinefridiwn feoxromokkytoma stenosiNefrikis parathormoni thyroxini antistasiInsoulini megalakria fliosEpinefridion reniniNefra rolosReninis nososConn sterodegennesi kortizoli thesiMyelou agogoIlektrikou diaxorismosNevrikou myelosEpinefridion nososFeoxromokyttoma parathireoidisOrmoni drasiParathormonis drasisInsoulinis genisiTipouDio antistasiInsoulini drasisOrmonisGH periferikoNevriko

 
 
 

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται μπροστά από την κατώτερη μοίρα της τραχείας και εκτείνεται πάνω από το μέσον του θυρεοειδικού χόνδρου του λάρυγγα. Αποτελείται από τον δεξιό τον αριστερό λοβό καθώς και το ενδιάμεσο συνδετικό τμήμα το οποίο ονομάζεται ισθμός.

051

052

053

 Το σχήμα του αδένα περιλαμβάνοντας τους δύο λοβούς και τον ισθμό μοιάζει με το σχήμα πεταλούδας. Το βάρος του κατά την ενήλικο ζωή φθάνει τα 20 γραμμάρια με όγκο 10-30 ml.

Από τα κύτταρα του θυρεοειδή αδένα συντίθενται και παράγονται οι θυρεοειδικές ορμόνες οι οποίες είναι η θυροξίνη (Τ4) και η τριϊωδοθυρονίνη (Τ3). Για την παραγωγή αυτών των δύο ορμονών από τον αδένα του θυρεοειδή, ο αδένας αυτός υφίσταται την δράση της διεγερτικής ορμόνης που ονομάζεται θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH).

Η TSH εκκρίνεται από την υπόφυση του εγκεφάλου και είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό της ποσότητας θυρεοειδικών ορμονών τις οποίες θα παράγει ο θυρεοειδής αδένας.

054

055

 Ως εκ τούτου, η υπόφυση- μέσω της TSH- άλλοτε πρέπει να αναστείλει την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών (αφού η παρουσία των τελευταίων θα είναι επαρκής στην κυκλοφορία), και άλλοτε πρέπει να διεγείρει την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών (αφού η παρουσία των τελευταίων θα είναι ελλιπής στην κυκλοφορία). Ο μηχανισμός αυτός ονομάζεται «μηχανισμός παλίνδρομης αλληλορύθμισης» (feed-back positive / negative).

Η υπολειτουργία – ελλειπής έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών οδηγεί σε αύξηση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.
Η υπερλειτουργία – υπέρμετρη έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών οδηγεί σε αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Αρτηριακή υπέρταση