Αρτηριακή Υπέρταση

diagrammaN

epiplokesYpertasis farmakaYpertasis adenasEpinefridiwn feoxromokkytoma stenosiNefrikis parathormoni thyroxini antistasiInsoulini megalakria fliosEpinefridion reniniNefra rolosReninis nososConn sterodegennesi kortizoli thesiMyelou agogoIlektrikou diaxorismosNevrikou myelosEpinefridion nososFeoxromokyttoma parathireoidisOrmoni drasiParathormonis drasisInsoulinis genisiTipouDio antistasiInsoulini drasisOrmonisGH periferikoNevriko

 
 
 

Πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός ή νόσος του Conn αποκαλείται η νόσος η οποία λόγω της ύπαρξης αδενώματος επί του φλοιού των επινεφριδίων, παράγεται αυξημένη ποσότητα αλδοστερόνης. Σε αυτή την περίπτωση η αυτόνομη παραγωγή της αλδοστερόνης, καταστέλλει την τιμή της ρενίνης. Ταυτόχρονα, παρατηρείται καλιουρία (με συνοδό υποκαλιαιμία) με σημαντική αύξηση της αρτηριακής πιέσεως.

Λόγω της υποκαλιαιμίας οι ασθενείς παρουσιάζουν:

  • μυϊκή αδυναμία,
  • πολυουρία,
  • νυκτουρία,
  • πολυδιψία έως και παραισθήσεις,
  • τετανία,
  • μυϊκή παράλυση.

Παράλληλα με τις άλλες δράσεις της η αλδοστερόνη προκαλεί αύξηση της επαναρρόφησης του νατρίου από τα νεφρικά σωληνάρια με αποτέλεσμα την κατακράτηση νατρίου και την συνοδό λόγω αυτού αύξηση του εξωκυττάριου χώρου. Η ηλεκτροχημική διαφορά που προκαλείται από την κατακράτηση νατρίου, έχει ως αποτέλεσμα την αποβολή ιόντων υδρογόνου από το νεφρικό σωληνάριο και καθώς η υποκαλιαιμία αυξάνει οδηγούμεθα στην μεταβολική αλκάλωση.

Υπερέκκριση αλοστερόνης και συνοδή κλινική συμπτωματολογία

Τα αίτια της πρωτοπαθούς υπερέκκρισης αλδοστερόνης σχετίζονται:

  1. με αδένωμα στο επινεφρίδιο
  2. υπερπλασία στο επινεφρίδιο
  3. καρκίνωμα στο επινεφρίδιο

 


Αρτηριακή υπέρταση