Η θυλακιοτρόπος ορμόνη FSH και η ωχρινοτρόπος ορμόνη LH, παράγονται από την υπόφυση και μαζί απαρτίζουν την κατηγορία με το όνομα γοναδοτροπίνες, αφού η δράση τους συνδέεται με τις γονάδες του ανθρώπου, είτε πρόκειται για τους όρχεις του άνδρα, είτε πρόκειται για τις ωοθήκες της γυναίκας.
Οι γοναδοτροπίνες είναι ορμόνες οι οποίες παράγονται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης και ρυθμίζουν την λειτουργία των γονάδων (όρχεων και ωοθηκών) για την παραγωγή από μέρους των τελευταίων μιας μεγάλης ομάδας ορμονών, η οποία συγκροτεί τις ορμόνες του φύλου και ελέγχει όλες τις φάσεις της αναπαραγωγής.

Στον άνδρα:

Η LH διεγείρει την παραγωγή της ορμόνης της τεστοστερόνης δρώντας σε ειδικά κύτταρα του όρχεως (κύτταρα Leyding), ενώ η FSH διεγείρει την σπερματογένεση, δρώντας σε ειδικά κύτταρα του όρχεως, τα κύτταρα του Sertoli.

Στην γυναίκα:

Η LH διεγείρει την παραγωγή των οιστρογόνων καθώς και της προγεστερόνης δρώντας στον αδένα των ωοθηκών. Συγκεκριμένα η ωρίμανση των ωοθηλακίων εξαρτάται από την FSH, ενώ η ωοθηλακιορρηξία από την LH.

015
Η έκκριση της LH και της FSH ρυθμίζεται από την υποθαλαμική ορμόνη GnRH η οποία διατηρεί την βασική έκκριση των γοναδοτροπινών, προκαλεί την εκκριτική αιχμή κατά την φάση της ωοθυλακιορρηξίας και καθορίζει την έναρξη της εφηβείας.

Οι παραγόμενες ορμόνες από τις γονάδες – τεστοστερόνη από τους όρχεις και οιστρογόνα από τις ωοθήκες – ρυθμίζονται με τον μηχανισμό της παλίνδρομης αλληλορύθμισης σε σχέση με τις ορμόνες FSH και LH της υπόφυσης έτσι όπως ακριβώς συμβαίνει με τους υπόλοιπους άξονες υπόφυσης-ορμόνης περιφερικού αδένα. Η έκκριση της LH και της FSH αναστέλλεται από μεγάλες ποσότητες ανδρογόνων (κυρίως τεστοστερόνης από τους όρχεις) και οιστρογόνων (κυρίως οιστραδιόλη από τις ωοθήκες). Επιπρόσθετα, η έκκριση της FSH αναστέλλεται και από την ορμόνη της ινχιμπίνης η οποία εκκρίνεται από τις γονάδες. Η αντίθετη κατάσταση, η κατάργηση της παραγωγής των ανδρογόνων/οιστρογόνων, ήτοι ο αποκαλούμενος ευνουχισμός, προκαλεί έκδηλη αύξηση των LH & FSH. H προϊούσα  αύξηση των οιστρογόνων προκαλεί την αιχμή στην αύξηση της LH στο μέσον του κύκλου της γυναίκας, με αποτέλεσμα την ωοθηλακιορρηξία.
Ιδιαίτερη αναφορά χρήζει η δράση των γοναδοτροπινών στην πρόκληση της εφηβείας (βλέπε ενήβωση).