Αρτηριακή Υπέρταση

diagrammaN

epiplokesYpertasis farmakaYpertasis adenasEpinefridiwn feoxromokkytoma stenosiNefrikis parathormoni thyroxini antistasiInsoulini megalakria fliosEpinefridion reniniNefra rolosReninis nososConn sterodegennesi kortizoli thesiMyelou agogoIlektrikou diaxorismosNevrikou myelosEpinefridion nososFeoxromokyttoma parathireoidisOrmoni drasiParathormonis drasisInsoulinis genisiTipouDio antistasiInsoulini drasisOrmonisGH periferikoNevriko

 
 
 

 

Περιπτώσεις αρτηριακής υπέρτασης λόγω ύποπτης στένωσης της νεφρικής αρτηρίας

  • Αρτηριακή υπέρταση ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ >120mm Hg με ανεπαρκή ανταπόκριση στα φάρμακα
  • Κακοήθη αρτηριακή υπέρταση με ανάπτυξη αμφιβληστροειδοπάθειας στον οφθαλμό
  • Ήπιου ή μέτριου βαθμού αρτηριακή υπέρταση σε ασθενείς με γενικευμένη αθηρωμάτωση
  • Αύξηση της τιμής της κρεατινίνης μετά την θεραπεία για την πτώση της αρτηριακής πίεσης με φάρμακο της ομάδας των ανταγωνιστών του μετατρεπτικού ενζύμου.

Το φάρμακο αυτό, από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στην καθημερινή πράξη, δρα στον άξονα ρενίνης-αγγειοτενσίνης Ι & ΙΙ-αλδοστερόνης, αναστέλλοντας την σύνθεση της αγγειοτενσίνης ΙΙ καθώς και της αλδοστερόνης, ορμόνες με ισχυρότατη αγγειοσυσπαστική δράση στα αγγεία. Το αποτέλεσμα από την χρήση του προαναφερόμενου φαρμάκου είναι ότι λόγω της αναστολής έκκρισης της αγγειοτενσίνης ΙΙ, υπερπαράγεται περαιτέρω πολλαπλάσια από πριν ποσότητα ρενίνης και ταυτόχρονα η ιδιαίτερα μειωμένη παρουσία της αγγειοτενσίνης ΙΙ, δεν κατορθώνει να ασκήσει το αγγειοσυσπαστικό αποτέλεσμά της στο απαγωγό αρτηρίδιο του νεφρώνα, οπότε κατακρημνίζεται η σπειραματική διήθηση με συνέπεια την αύξηση της κρεατινίνης. Αποτέλεσμα η νεφρική ανεπάρκεια.

  • Αρτηριακή υπέρταση σε ηλικίες μικρότερες των 20 ετών και μεγαλύτερες των 50.
  • Αρτηριακή υπέρταση σε ασθενείς χωρίς προηγούμενο ιστορικό

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της στενωμένης νεφρικής αρτηρία, εκτός από την συντηρητική φαρμακευτική αγωγή, θεωρείται ότι είναι η χειρουργική ριζική αντιμετώπιση.

046


Αρτηριακή υπέρταση